poniedziałek, 8 czerwca 2015

Szparagi czyli sezon w pełni

Na naszym ryneczku zrobiło się już mocno sezonowo. Pląsamy dumnie między alejkami, wąchając, wypatrując tych najświeższych i ciesząc oczy wspaniałymi kolorami.

Na pierwszy ogień idą, tak długo wyczekiwane, szparagi.

Kochamy szparagi bo:
  • są źródłem kwasu foliowego  (hamuje np. procesy starzenia się)
  • są bogate w witaminy C i E oraz Beta karoten (dbają o nasze włosy, skórę i paznokcie)
  • zawierają asparginę (dba ona o nasze nerki i nawodnienie organizmu)
  • są skarbnicą wapnia, fosforu i potasu (dla zdrowia naszych kości i zębów)

Pieczone szparagi z gniecionymi młodymi ziemniakami 
  • Pęczek zielonych szparagów
  • 8 młodych ziemniaków 
  • 3 pomidory malinowe
  • 4 ząbki czosnku
  • Kilka czarnych oliwek
  • 2 łyżeczki małych kaparów
  • Świeży koperek do posypania
  • Oliwa z oliwek 
Sposób przyrządzenia
  • Wstawiamy młode ziemniaczki - najlepiej w łupinach (czas gotowania około 20 minut)
  • Włączamy piekarnik i rozgrzewamy go do 120 stopni 
  • Szparagi myjemy i osuszamy. Układamy na blaszce do pieczenia, skraplamy oliwą z oliwek i wyciskamy na nie dwa ząbki czosnku (czosnek tylko w wersji "Made in Poland"). Solimy i pieprzymy, a całość rozsmarowujemy na szparagach.
  • Tak natarte szparagi wstawiamy do już rozgrzanego piekarnika (na max. 15 minut)
  • Ugotowane ziemniaki rozgniatamy (używam do tego łyżki). Gnieciemy tak by były widoczne kawałki. Dodajemy wyciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku, pokrojone w plasterki czarne oliwki (u nas było 12 oliwek), dwie łyżeczki kaparów, skrojone na kawałki pomidory, solimy, pieprzymy i skrapiamy wszystko oliwą z oliwek. Mieszamy i posypujemy koperkiem.
Gotowe - Buon appetito!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz