Na pierwszy ogień idą, tak długo wyczekiwane, szparagi.
Kochamy szparagi bo:
- są źródłem kwasu foliowego (hamuje np. procesy starzenia się)
- są bogate w witaminy C i E oraz Beta karoten (dbają o nasze włosy, skórę i paznokcie)
- zawierają asparginę (dba ona o nasze nerki i nawodnienie organizmu)
- są skarbnicą wapnia, fosforu i potasu (dla zdrowia naszych kości i zębów)
Pieczone szparagi z gniecionymi młodymi ziemniakami
- Pęczek zielonych szparagów
- 8 młodych ziemniaków
- 3 pomidory malinowe
- 4 ząbki czosnku
- Kilka czarnych oliwek
- 2 łyżeczki małych kaparów
- Świeży koperek do posypania
- Oliwa z oliwek
Sposób przyrządzenia
- Wstawiamy młode ziemniaczki - najlepiej w łupinach (czas gotowania około 20 minut)
- Włączamy piekarnik i rozgrzewamy go do 120 stopni
- Szparagi myjemy i osuszamy. Układamy na blaszce do pieczenia, skraplamy oliwą z oliwek i wyciskamy na nie dwa ząbki czosnku (czosnek tylko w wersji "Made in Poland"). Solimy i pieprzymy, a całość rozsmarowujemy na szparagach.
- Tak natarte szparagi wstawiamy do już rozgrzanego piekarnika (na max. 15 minut)
- Ugotowane ziemniaki rozgniatamy (używam do tego łyżki). Gnieciemy tak by były widoczne kawałki. Dodajemy wyciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku, pokrojone w plasterki czarne oliwki (u nas było 12 oliwek), dwie łyżeczki kaparów, skrojone na kawałki pomidory, solimy, pieprzymy i skrapiamy wszystko oliwą z oliwek. Mieszamy i posypujemy koperkiem.
Gotowe - Buon appetito!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz