Czerwiec, żar lejący się z nieba i czereśnie prosto z drzewa.
Na koniec powrót do domu z całą torbą tych przepysznych dobroci.
Prosty przepis na szybkie czereśniowe weki - czyli własny kompot
- Czereśnie (ilość wedle uznania i posiadanych słoików:))
- Cukier - najlepiej brązowy
- Woda mineralna niegazowana
Działamy:
- Czereśnie dokładnie myjemy, odrywamy wszystkie gałązki
- Słoiki i zakrętki parzymy gorącą wodą i osuszamy
- Do każdego słoika nakładamy czereśnie - aż do samej góry
- Wsypujemy dwie łyżki cukru (może być mniej, wtedy będą jeszcze zdrowsze)
- Zalewamy wodą mineralną i mocno zakręcamy
- Tak przygotowane słoiki wstawiamy do góry dnem do piekarnika
- Nastawiamy temperaturę 90 stopni i czekamy 40 - 50 minut
- Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy słoiki do ostygnięcia
Gotowe!
W upalne dni wystarczy odkręcić słoik, wlać całą zawartość do dzbanka, zalać zimną wodą mineralną i rozkoszować się własnym kompotem owocowym. Najlepiej smakuje z miętą i cytryną.
A zimą możemy przenieść się w czasie do upalnych dni i lata. Love!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz