wtorek, 9 czerwca 2015

Pierwsze weki - czereśnie prosto z drzewa. Mniam!

Wizyta u rodziny na wsi często kończy się tańcem z misą wokół drzewek owocowych.
Czerwiec, żar lejący się z nieba i czereśnie prosto z drzewa.
Na koniec powrót do domu z całą torbą tych przepysznych dobroci.

Prosty przepis na szybkie czereśniowe weki - czyli własny kompot 

  • Czereśnie (ilość wedle uznania i posiadanych słoików:))
  • Cukier - najlepiej brązowy
  • Woda mineralna niegazowana
Działamy:
  • Czereśnie dokładnie myjemy, odrywamy wszystkie gałązki 
  • Słoiki i zakrętki parzymy gorącą wodą i osuszamy
  • Do każdego słoika nakładamy czereśnie - aż do samej góry
  • Wsypujemy dwie łyżki cukru (może być mniej, wtedy będą jeszcze zdrowsze)
  • Zalewamy wodą mineralną i mocno zakręcamy
  • Tak przygotowane słoiki wstawiamy do góry dnem do piekarnika
  • Nastawiamy temperaturę 90 stopni i czekamy 40 - 50 minut
  • Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy słoiki do ostygnięcia
Gotowe! 

W upalne dni wystarczy odkręcić słoik, wlać całą zawartość do dzbanka, zalać zimną wodą mineralną i rozkoszować się własnym kompotem owocowym. Najlepiej smakuje z miętą i cytryną. 

A zimą możemy przenieść się w czasie do upalnych dni i lata. Love!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz