Lubimy go w każdej postaci, często robimy curry z kalafiora, gotujemy go na parze, dodajemy do zup... tym razem postanowiłam wypróbować go w postaci kotlecików, nie zawiodłam się :) nadal jest pycha! W zestawieniu z młodą marchewką i ziemniakami powstał naprawdę fajny, lekki obiad.
Kotleciki z Kalafiora
- jeden średniej wielkości młody kalafior
- jedno jajko od radosnych i zdrowych kur (weganie mogą zamienić je na 2 łyżki oliwy z oliwek lub olej rzepakowo - lniany)
- 1 młoda cebula i świeża papryczka chilli
- 3 lub 4 łyżki kaszy manny
- 3 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
- kombinacja dowolnych przypraw do smaku, u nas 2 łyżeczki garam masali (cynamon fajnie komponuje się z kalafiorem)
Sposób przyrządzenia
- w dużym garnku wstawiam wodę do gotowania (2,5 litra)
- w tym czasie "rozbrajam" kalafiora, myję go i dzielę na spore różyczki
- gdy woda wrze solę ją 2 łyżeczkami soli morskiej i wrzucam różyczki
- gotuję 4 - 5 minut, tak by kalafior był al dente
- w tym czasie podsmażam pokroją w kostkę młodą cebulkę i papryczkę chilli
- następnie wyciągam kalafiora i przekładam do miski
- rozdrabniam kalafiora tłuczkiem do ziemniaków, nie na gładką masę, pozostawiam niektóre części różyczek
- dodaję podsmażoną cebulkę z chilli, wbijam jedno jajko, kaszę mannę, bułkę tartą i dodaję przyprawy do smaku
- z powstałej masy formuję kotleciki średniej wielkości, na patelni rozgrzewam olej rzepakowy
- smażę kotleciki 3-4 minuty z każdej strony
- gotowe
Letnie dodatki, czyli karotka w miodzie i chilli :)
Sposób przyrządzenia
- młodą karotkę myję, osuszam, kroję na połowę i wrzucam do brytwanki
- skrapiam oliwą z oliwek, dodaję dwie łyżki płynnego miodu (teraz używam akacjowego - jest delikatny i łagodny w smaku), posypuję łyżeczką chilli w proszku (marchewka jest słodka, dlatego lubię przebić ten smak odrobiną ostrości), posypuję zmieloną kolendrą, odrobinę, nawiązując przyprawą do użytej wcześniej do kotlecików garam masali
- solę i wstawiam do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) na około 10 minut
- upieczona marchew powinna być nadal lekko twarda
Kotleciki podaję razem z marchewką i ugotowanymi młodymi ziemniaczkami.
Jeśli ktoś lubi sosy do kotlecików, to do tej wersji pasuje idealnie miętowy, zrobiony na jogurcie greckim. Przygotowanie jest super proste, wystarczy zblendować świeżą miętę z jogurtem grecki i dodać odrobinę soli. Taki sos odświeża i nadaje daniu jeszcze bardziej orientalną nutę :)
Buon appetito!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz