Uwielbiam ba wręcz ubóstwiam zupy. W każdej postaci - zupy kremy, zupy buliony, zupy treściwe niczym drugie danie. Wszystkie! Dziś przedstawiam pomidorową w najlepszej postaci.
Potrzeba
- 2 kg pomidorów (jak zwykle użyłam Limy :))
- 2 młode cebule
- 5 ząbków czosnku (albo i więcej jeśli ktoś lubi)
- Ser mozzarella
- Listki bazylii
- Odrobina soli
- Oliwa z oliwek
Przygotowanie
- Pomidory dokładnie myję przekrawam na połowę i wrzucam do naczynia do pieczenia
- Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni
- Do naczynia z pomidorami dorzucam przekrojone na ćwiartki cebule i ząbki czosnku w łupinach. Całość solę i skraplam oliwą z oliwek
- Wstawiam do pieca na około 30 - 40 minut. W trakcie pieczenia sprawdzam i raz na jakiś czas mieszam całą zawartość, żeby zbyt mocno się nie podpiekła
- Upieczone warzywa wybieram chochlą i stopniowo przecieram przez sito do garnka na zupę. Postępuję dokładnie tak samo jak z naszym musem pomidorowym: Przepis na mus z pomidorów na zimę. Mówiłam, z tego przepisu można zrobić wiele wspaniałych potraw!
- Przetarty krem podgrzewam i doprawiam do smaku odrobiną soli i pieprzu. Jeśli zupa jest dla Was zbyt gęsta można dodać trochę bulionu lub wody, jednak podczas pieczenia warzywa puszczają sporo soku więc raczej nie powinno być to konieczne, w końcu to zupa krem <3
- Zupę nakładam i dodatkowo posypuję startym serem mozzarella, posypuję liśćmi bazylii i skraplam kremem z octu balsamicznego!
Kochani smacznego! Taka zupa jest super pyszna i dobra dla naszego ciała i ducha. Co najważniejsze taki posiłek nie gniecie nas potem od środka i nie mamy ochoty spać bo ciężko i strasznie.
Jest super pomidorowa moc.
Ściskam Kulka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz