Dynia. Królowa jesieni. Smaczna i zdrowa jest doskonałym składnikiem wielu pysznych dań.
Oto mój najłatwiejszy przepis na wspaniałą, złotą zupę. Mniam.
Potrzeba
- Dynia zwyczajna - wielkość zależy od Was, ja przeliczam tak: 1 kg na 1 osobę :)
- 6 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
- 1 papryczka chilli drobno posiekana
- Pół łyżeczki mielonego kminku lub gałki muszkatołowej
- 2 pomarańcze
- Świeży tymianek
- Oliwa z oliwek do smażenia
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Dynię myję i kroję na mniejsze kawałki (części podobnej wielkości)
- Naczynie żaroodporne smaruję oliwą
- Przekładam do niego pokrojoną na części dynię, solę, skraplam oliwą i piekę w temperaturze 220 stopni przez około 50 - 60 minut, do czasu aż dynia będzie miękka i złocista
- W garnku do zupy podsmażam na oliwie papryczkę chilli i czosnek z odrobiną soli
- Upieczony mus z dyni oddzielam od skórki łyżką do zupy i wrzucam na podsmażone warzywa
- Gdy cały mus jest już w garnku raz jeszcze podsmażam wszystkie składniki
- Jeśli jest zbyt gęsty dodaję płyn powstały podczas pieczenia dyni
- Na końcu blenduję krem i przecieram go przez duże sito do nowego garnka
- Tak przetartą zupę doprawiam do smaku solą i pieprzem
- Dodaję sok z wyciśniętych pomarańczy
- Na talerzu dekoruję zupę świeżym tymiankiem
Gotowe, czas rozgrzać się po jesiennym spacerze. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz