sobota, 10 października 2015

Zupa z dyni - kremowa i rozgrzewająca

Dynia. Królowa jesieni. Smaczna i zdrowa jest doskonałym składnikiem wielu pysznych dań. 
Oto mój najłatwiejszy przepis na wspaniałą, złotą zupę. Mniam.

Potrzeba
  • Dynia zwyczajna - wielkość zależy od Was, ja przeliczam tak: 1 kg na 1 osobę :)
  • 6 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
  • 1 papryczka chilli drobno posiekana
  • Pół łyżeczki mielonego kminku lub gałki muszkatołowej
  • 2 pomarańcze
  • Świeży tymianek
  • Oliwa z oliwek do smażenia
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania
  • Dynię myję i kroję na mniejsze kawałki (części podobnej wielkości)
  • Naczynie żaroodporne smaruję oliwą
  • Przekładam do niego pokrojoną na części dynię, solę, skraplam oliwą i piekę w temperaturze 220 stopni przez około 50 - 60 minut, do czasu aż dynia będzie miękka i złocista


  • W garnku do zupy podsmażam na oliwie papryczkę chilli i czosnek z odrobiną soli
  • Upieczony mus z dyni oddzielam od skórki łyżką do zupy i wrzucam na podsmażone warzywa
  • Gdy cały mus jest już w garnku raz jeszcze podsmażam wszystkie składniki
  • Jeśli jest zbyt gęsty dodaję płyn powstały podczas pieczenia dyni
  • Na końcu blenduję krem i przecieram go przez duże sito do nowego garnka
  • Tak przetartą zupę doprawiam do smaku solą i pieprzem
  • Dodaję sok z wyciśniętych pomarańczy 
  • Na talerzu dekoruję zupę świeżym tymiankiem
Gotowe, czas rozgrzać się po jesiennym spacerze. Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz