środa, 7 października 2015

Bakłażany, to właśnie teraz jest ich czas.

Jeśli nie macie pomysłu na pyszny, zdrowy i odrobinę nietypowy obiad zachęcam Was do faszerowania bakłażanów. 
Mogą to być same warzywa, rozmaite kasze lub pyszny ryż. Ryż brązowy i dziki wybrałam właśnie w ostatnią niedzielę. Co zrobić żeby było pysznie? Do dzieła!



Potrzeba (obiad dla dwóch osób)
  • Bakłażan
  • 100 gramów ryżu (łącznie - jeśli mieszamy gatunki)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 1 papryka czerwona pokrojona w kostkę
  • 3 łyżki stołowe rodzynek
  • 1/3 szklanki orzechów nerkowca (grubo posiekanych)
  • 1/3 szklanki startego sera cheddar 
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • sól, pieprz i zioła prowansalskie do smaku
Przygotowanie
  • Ryż gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie, czas gotowania zależy od gatunku, średnio trwa to 12 - 15 minut. Po ugotowaniu odcedzamy go, przepłukujemy i ponownie odcedzamy
  • W dużym garnku zagotowujemy wodę, w której będziemy parzyć połowy bakłażana
  • Bakłażana przekrawamy wzdłuż na pół i ostrożnie wykrawamy ze środka miąższ, tak by powstały łódeczki do napełnienia farszem
  • Do osolonego wrzątku wkładamy łódeczki bakłażanów  i parzymy je przez 4 minuty, po tym czasie wykładamy je na talerz i osuszamy ręcznikiem papierowym
  • Miąższ z bakłażanów, cebulę, czosnek i paprykę (również chilli) kroimy w kostkę i podsmażany na rozgrzanej oliwie zaczynając od cebuli i czosnku, do których oddajemy czerwone papryki i na końcu bakłażana
  • Do mieszanki warzyw dodajemy rodzynki oraz orzechy nerkowca
  • Solimy, pieprzymy i dodajemy ziół prowansalskich do smaku
  • Łódeczki bakłażanów przekładamy do formy do pieczenia nasmarowanej oliwą i faszerujemy warzywami z patelni
  • Całość wstawiamy pod przykryciem do rozgrzanego piekarnika (220 stopni) na około 20 minut
  • Po 20 minutach odkrywamy nasze łódeczki i posypujemy startym serem, dalej zapiekamy przez 5 minut już bez przykrywania
  • Po nałożeniu na talerz bakłażany można posypać ulubionymi ziołami - u nas była pietrucha :)
  • Łódeczki super smakują z sałatą z dresingiem z oliwy, miodu i cytryny, posypanej czerwoną cebulką i naszym polskim jabłkiem. Pycha! 


Bakłażany są super! Spróbujcie! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz