Jeśli nie macie pomysłu na pyszny, zdrowy i odrobinę nietypowy obiad zachęcam Was do faszerowania bakłażanów.
Mogą to być same warzywa, rozmaite kasze lub pyszny ryż. Ryż brązowy i dziki wybrałam właśnie w ostatnią niedzielę. Co zrobić żeby było pysznie? Do dzieła!
Potrzeba (obiad dla dwóch osób)
- Bakłażan
- 100 gramów ryżu (łącznie - jeśli mieszamy gatunki)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- 1 papryka czerwona pokrojona w kostkę
- 3 łyżki stołowe rodzynek
- 1/3 szklanki orzechów nerkowca (grubo posiekanych)
- 1/3 szklanki startego sera cheddar
- oliwa z oliwek do smażenia
- sól, pieprz i zioła prowansalskie do smaku
Przygotowanie
- Ryż gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie, czas gotowania zależy od gatunku, średnio trwa to 12 - 15 minut. Po ugotowaniu odcedzamy go, przepłukujemy i ponownie odcedzamy
- W dużym garnku zagotowujemy wodę, w której będziemy parzyć połowy bakłażana
- Bakłażana przekrawamy wzdłuż na pół i ostrożnie wykrawamy ze środka miąższ, tak by powstały łódeczki do napełnienia farszem
- Do osolonego wrzątku wkładamy łódeczki bakłażanów i parzymy je przez 4 minuty, po tym czasie wykładamy je na talerz i osuszamy ręcznikiem papierowym
- Miąższ z bakłażanów, cebulę, czosnek i paprykę (również chilli) kroimy w kostkę i podsmażany na rozgrzanej oliwie zaczynając od cebuli i czosnku, do których oddajemy czerwone papryki i na końcu bakłażana
- Do mieszanki warzyw dodajemy rodzynki oraz orzechy nerkowca
- Solimy, pieprzymy i dodajemy ziół prowansalskich do smaku
- Łódeczki bakłażanów przekładamy do formy do pieczenia nasmarowanej oliwą i faszerujemy warzywami z patelni
- Całość wstawiamy pod przykryciem do rozgrzanego piekarnika (220 stopni) na około 20 minut
- Po 20 minutach odkrywamy nasze łódeczki i posypujemy startym serem, dalej zapiekamy przez 5 minut już bez przykrywania
- Po nałożeniu na talerz bakłażany można posypać ulubionymi ziołami - u nas była pietrucha :)
- Łódeczki super smakują z sałatą z dresingiem z oliwy, miodu i cytryny, posypanej czerwoną cebulką i naszym polskim jabłkiem. Pycha!
Bakłażany są super! Spróbujcie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz